Ocet jabłkowy i potas – ciąg dalszy

Ocet jabłkowy ma wszelkie właściwości lecznicze jabłka. Dozowanie octu zależy do stanu chorobowego. Osoby nie znoszące octu jabłkowego mogą go zastąpić słodkim moszczem z jabłek.

Dobroczynny wpływ octu jabłkowego na organizm wiąże się z jego właściwościami zakwaszającymi. Zwracam przy okazji uwagę, by unikać potraw dających reakcje alkaliczne (zasadowe). Silnie alkaliczną reakcję wywołuje np. mydło. Skóra staje się blada. Normalnie ukrwiona skóra ma wygląd różowy z połyskiem. Skórę umytą mydłem można nacierać octem jabłkowym. Ważne, aby skóra była lekko kwaśna. Wtedy znika swędzenie. Swędzenie skóry głowy można usunąć stosując do moczenia grzebienia płynu z 1 łyżeczki octu jabłkowego na 1 szklankę wody.

Należy jadać więcej węglowodanów (owoce, warzywa liściaste, miód), a mniej białka (jajka, mięso, ser, fasola, orzechy). Jabłka, ocet jabłkowy, winogrona, porzeczki czarne zakwaszają krew i wyrównują jej ciśnienie. Gdy zasadowość krwi rośnie, staje się ona gęsta i łatwiej tworzą się skrzepy. Ciśnienie krwi obniża ocet jabłkowy, kukurydza, czosnek, cebula, cytrynowa biała skórka. Im więcej jada się białka, pszenicy, tym bardziej ciśnienie krwi wzrasta. Pszenica, nadmiar soli białej, biała mąka, biały cukier rafinowany, mięso, owoce cytrusowe dają mocz alkaliczny.

Występują wówczas zawroty głowy, dolegliwości żółciowe, nudności, szum w uszach i zakłócenia słuchu. W przypadku moczu alkalicznego należy przez 1-2 miesiące stosować kurację octem jabłkowym. Przy alkalicznej reakcji moczu występuje migrena. Picie octu jabłkowego z miodem do każdego posiłku likwiduje migrenę. Chore migdałki leczy się w ciągu 12 godzin, płukając co godzinę gardło roztworem 1 łyżki octu i łyżka miodu w 1 szklance przegotowanej wody. Łykać trochę tej mieszaniny.